Hvad har du “spist”?

by Maria
0 comment
Hvad har du “spist”?

De fleste af os går rundt med nogle billeder af os selv, som vi ikke nødvendigvis tænker over i vores hverdag, men som alligevel farver både vores indre og ydre liv. Det er nogle udsagn eller prædikater om os, som vi har fået introduceret i løbet af livet. Det kan være både positive og negative prædikater. Men også prædikater der ikke nødvendigvis er i overensstemmelse med, hvem vi i virkeligheden er. 

Vores indre billeder – og vores selvværd – hænger ofte sammen med det billede vores forældre, søskende, skolelærere, pædagoger eller andre personer tæt på os, har givet os af os selv. Derfor kan det være vigtigt at se på i sit voksne liv, og få spyttet nogle af de ord ud, som vi ikke (længere) kan forbinde os med. 

Vi mennesker kan hele livet igennem udvikle os og arbejde med os selv og dermed også med vores billeder af os selv. Vi søger ofte efter svar og forståelse, og det gør os i stand til at bearbejde og udvikle os og ændre på vores adfærd og tanker. 

Første skridt er en erkendelse af netop den virkelighed, der er rigtig for dig. Det handler ikke om, hvad dine forældres (eller andres) sandhed om dig er, eller ikke er. Vi vil aldrig opleve virkeligheden på samme måde mennesker imellem. Dine søskende vil have en anden opfattelse af jeres barndom, for den var forskellig for jer alle. Ligesom dine forældre har en opfattelse, som er farvet af den virkelighed, de selv har bragt ind i jeres relation. Her, i denne sammenhæng, handler det udelukkende om dig og DIN oplevelse af DIT liv. Altså handler det om din helt egen oplevelse af, hvilke billeder andre har – og har haft – af dig gennem dit liv. Det kan være et billede af dig som værende f.eks. hjælpsom, sød, doven, nærtagende, pligtopfyldende, besværlig osv. Nogle billeder eller prædikater føles måske rigtige for dig, mens andre ikke er i overensstemmelse med dit selvbillede. Fælles for dem alle er, at de har en stor indflydelse på den rolle du indtager i relationen med dig selv og med andre mennesker. 

Når du begynder at genkende de billeder af dig selv, du har fået serveret, kan du i ro og mag afvikle dem, som ikke tilhører dig. Vær opmærksom på billederne og smag på dem ét for ét – tilhører de dig? 

 



You may also like