Pas på dig selv

by Maria
0 comment
”Pas på dig selv” er en sætning vi ofte siger til hinanden. Men hvad betyder det egentlig og hvordan gør man? 

Hvad vil det sige ”at passe på sig selv” 

Det er jo en individuel opfattelse. Grundlæggende kræver det, at du kan mærke, hvad du har brug for og behov for, for herefter at opfylde de behov. 

For mig betyder det at drage omsorg for mig selv i hverdagen. Konkret betyder det at sætte tempoet ned, holde pauser, dyrke yoga, få nok søvn og at spise den mad, jeg synes føles godt i min krop. Det betyder også at have tid til mig selv, og tid med mine børn og mine venner. At høre masser af musik og gå til koncerter. Og så kan jeg faktisk godt lide at arbejde. Det fylder alt sammen mine batterier op. For andre lyder det måske som det modsatte af at passe på sig selv. 

Men hvad betyder det for dig? Hvornår passer du på dig selv? Og kan du mærke, hvad du har brug for? 

At mærke efter 

Det kan være svært at mærke os selv og hvad vi har brug for, når vi er stressede og vores nervesystem er overaktivt. Det kan også være svært at mærke, hvis vi ikke har lært at mærke os selv fra barnsben. 

Mange af os har aldrig lært ”at passe på os selv”, men i stedet lært at passe på andre. Vi er vokset op med at have antennerne ude hos vores familiemedlemmer, og dermed ikke hos os selv. Det kan derfor være forvirrende at vide, hvad vi har brug for eller behov for. Ofte tror jeg, vi ender med ikke at gøre noget eller at gøre noget af det, vi har hørt, virker godt for naboen. Det er heller ikke altid et skidt sted at starte hos naboen, for det kan bruges som pejlemærke for, hvad der virker for dig. Men du fortjener at finde ind til det, der er allerbedst for lige netop dig. 

Der er forskel på at have ”brug” for noget, og at have “behov” for noget. ”Brug for” er hvad du kan føle, du må have eller gøre her og nu, for at få det bedre. ”Behov for” er mere langsigtet. Hvad jeg har behov for på længere sigt. Hvad vil ændre noget i fremtiden til det bedre for mig. Nogle gange kan vi med fordel stoppe op og overveje om det, vi har brug for lige nu, også er det, vi har behov for på sigt. 

Hvad kan du gøre? 

Hvis du har svært ved at mærke, hvad du har behov for, for at passe på dig selv, kan du med fordel prøve at se dit liv udefra. Skriv ned i dagbogen: Hvad ser du? Er der plads til dig selv i dit, liv eller løber du rundt og hjælper alle andre? Har du flere aftaler end du føler, virker for dig? Får du taget stilling til det undervejs eller er der for meget brandslukning? Hvordan føles det? Hvad lægger du mærke til? Hvad springer i øjnene? Er der noget du vil ændre? 

Har du lyst til at arbejde videre med dette emne, kan du tage challengen på Mind of Mine 💚 Hvad er jeg nødt til at gøre for at passe på mig selv?

You may also like

Leave a Comment