Selvværd og selvtillid

by Maria
0 comment
Hvad er forskellen på selvtillid og selvværd?

Selvtillid og selvværd er to begreber, som ofte bliver brugt i vores hverdag. Men kender vi egentlig forskellen på dem? Jeg vil prøve at beskrive det her.

Selvtillid

Selvtillid handler om hvorvidt du har tillid til din kunnen, dine præstationer og dine evner. Når vi har lav selvtillid kan det have stor betydning for vores hverdag, da det oftest er lidt besværligt ikke at turde give os i kast med nye ting, og det kan ofte være forbundet med skam.

Tegn på lav selvtillid:
– Mærker ofte præstationsangst
– Bryder sig ikke om nye opgaver
– Har svært ved, at gennemføre uddannelse/job mm.
– Undgår sociale sammenhænge
– Tilbageholdende overfor nye relationer
– Skamfølelse
– Uro

Selvværd

Selvværd handler om hvordan du har det med at være den du er. Det er måden du ser og omtaler dig selv på. Føler du dig god nok. Har du et højt selvværd føler du dig grundlæggende godt tilpas med den du er, måden du ser ud på, og har en følelse af at du har en plads i dine omgivelser.

Har du udfordringer med dit selvværd har du ofte dårlige tanker om dig selv, måden du ser ud på, og kan have svært ved at føle dig værd at elske.
Du har måske også en hjælper-rolle overfor andre, samtidig med at du kan have svært ved at sige fra. Det kan resultere i en offer-rolle, hvor man føler sig udnyttet og ikke føler sig værdsat.

Tegn på lavt selvværd
– Andres mening har stor betydning for hvordan du lever dit liv
– Du søger andres anerkendelse
– Har svært ved at sætte grænser og sige fra
– Usikkerhed
– Oversamarbejder
– Taler dårligt om sig selv
– Føler sig ofte ikke værdsat af andre
– Negativ forventning til andres handlinger
– Selvkritisk
– Sammenligner ofte sig selv med andre

 

Sammenhænge

Kan man have et højt selvværd, uden at have en høj selvtillid og omvendt?
Ja, man kan godt have et højt selvværd uden at have høj selvtillid.
F.eks. kan man godt føle sig værd at elske, men at man ikke er så god til ting. Ofte vil man dog se at et højt selvværd også giver en høj selvtillid.
Til gengæld kan man godt have en rigtig en høj selvtillid, men stadig have et et lavt selvværd. Man kan være rigtig god til at tilegne sig viden og vide at man er både dygtig og intelligent, men stadig ikke føle at man er værd at elske som menneske. 
Det ses ofte at mennesker med lavt selvværd kompenserer med dygtighed og høj selvtillid, for på den måde at opnå anerkendelse og en følelse af eksistensberettigelse.
Ideelt set har man både en høj selvtillid og et højt selvværd. Det vil give en balance, hvor du kan være den du er, samtidig med at du er åben for læring og udvikling. For de fleste af os er det dog noget som vi er nød til at arbejde med for at opnå, da det ikke er os givet naturligt gennem vores opvækst. 
Det gode er dog at det er noget man kan øge og arbejde med hele livet. Det er aldrig for sent.

You may also like

Leave a Comment